دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
قیمت هر گرم طلای خام 2,640,000 تومان
یکی از زیباترین ترکیب های به روز و بسیار پرطرفدار طلا، آلیاژهای چند رنگی آن است که غالبا 10 و 12 قیراطی بوده و در طراحی و تولید مدل های آن، آلیاژهای زرد، رُزگُلد، صورتی و سبز بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله به معرفی و بررسی رنگ های طلا میپردازیم.
در عصر حاضر، روزبه روز بر تنوع زیورآلات افزوده می شود؛ اما همچنان طلا با اختلاف زیاد، بیشترین محبوبیت را در بین خانم ها دارد. شاید برای شما هم اینطور باشد که با شنیدن واژه ی طلا، اولین حالتی که از آن به ذهنتان خطورمی کند، رنگ طلایی و براق آن باشد. حق هم دارید ؛ چرا که طلای خالص، مانند پرتو خورشید زرد و درخشان است.
طلای خالص فلزی بسیار نرم، حالت پذیر و شکننده است و احتمال آسیب پذیری بالایی دارد و برای ساخت جواهرات بخصوص زیورآلات پرکاربرد چندان مناسب نیست. از طرف دیگر طلای خالص که به آن طلای 24 عیار نیز می گویند، از قیمت بسیار بالایی برخوردار است و کمتر کسی تمایل و قدرت خرید آن را دارد.
از همین رو طلا غالبا با سایر فلزات ترکیب شده و به اصطلاح در انواع گوناگونی از آلیاژ و با رنگ های متعددی مورداستفاده قرار می گیرد. افراد مختلف با سلایق گوناگون میتوانند برای ست کردن طلا از رنگ های طلا متناسب با سلیقه خود استفاده کنند.
به همین خاطر تیم پژوهشی ویاناگالریا بر آن شد تا در مقاله ای جامع، انواع آلیاژهای قابل ساخت با طلا را معرفی کرده و هرآنچه در ارتباط با انواع مختلف طلا لازم است بدانید، در اختیار شما همراهان عزیز خود قرار دهد.واژه ی اصالتا فرانسویِ آلیاژ (هم جوشه)، محلول جامد فلزی یا مخلوطی متشکل از یک فلز اصلی (فلز پایه : در اینجا طلا) با یک یا چند عنصر فلزی یا غیر فلزی دیگر است.
عیار طلا که با اصطلاح بین المللی Karat (قیراط) و نماد K شناخته می شود، واحد محاسبه ی درجه ی خلوص طلا می باشد. هر قیراط، تعیین کننده ی 1.24 درصد از خلوص طلا در آلیاژ آن است. بنابراین عیار طلا درصد طلای خالص به کار رفته در جواهرات و زیورآلات را مشخص می کند که اغلب از واحد 1000 و یا واحد 24 درجه بندی می شود.
به عنوان مثال در تولید طلای 750 یا همان طلای 18 عیار ، 75 درصد فلز طلا به کار رفته است.
پس همان طور که گفته شد، طلای خالص تنها به طلای 24 عیار اطلاق می شود و سایر عیارهای طلا، در واقع آلیاژهایی از این فلز گرانبها به شمار می روند.
در تولید آلیاژهای طلا، فلزاتی از قبیل نقره، مس، پالادیوم و نیکل را برای بالا بردن استحکام زیورآلات به طلای خالص می افزایند.
فلز روی نیز برای جذب اکسیژن هوا به خود و جلوگیری از اکسیداسیون و زنگ زدن نقره و مس به طلا اضافه می شود.
هم چنان که هر گردی گردو نیست، توجه داشته باشید که هر طلای زردی، طلای خالص نیست و به بیان دیگر زرد یا طلایی بودن زیورآلات، شما را دچار این اشتباه نکند که چون رنگی مشابه با طلای 24 عیار دارد، الزاما با طلای خالص طرف هستید.
چنانچه طلا با مس آمیخته شود و میزان به کاربردن خودِ طلا در آن ترکیب غالب باشد، آلیاژ حاصله طلای زرد خواهد بود.
از مخلوط شدن طلا با فلزات نقره، نیکل، روی و پالادیوم و یا پلاتین طلای سفید حاصل می شود.
وجود نیکل در طلای سفید، رنگ آن را به توسی روشن یا سفید مایل می کند؛ از طرف دیگر نیکل موجب بروز آلرژی و حساسیت های گاها شدید پوستی در اشخاصی که به این فلز آلرژی دارند می گردد؛ به همین دلیل در برخی موارد، عنصر منگنز را جایگزین آن می کنند.
از دیگر فلزات رایج در ترکیب طلای سفید، پالادیوم یا پلاتین می باشد که به نسبت گرانقیمت تر بوده اما میزان آلرژی زا بودنشان کمتر است.
طلای سفیدی که در ترکیب آن پالادیوم یا پلاتین به کار رفته باشد، به رنگ خاکستری روشن بوده که امروزه با لایه ای از روکش رودیوم جلوه ای درخشان و سفیدتر به ظاهر آن می بخشند. اما از آن جایی که رودیوم به مرور زمان دچار ساییدگی شده و آبکاری اش از بین می رود، جهت رفع رنگ پریدگی باید حدودا هر سال یا یک سال و نیم یکبار، روکش زیورآلات طلا سفید را تمدید کرد.
شاید در ذهن شما نیز این سوال مطرح شده باشد که چرا برای حلقه های عروسی غالبا از طلای سفید استفاده می شود؟ البته جواب آن روشن است ؛ طلای سفید در مقایسه با طلای زرد از درجه سختی بیشتری در برابر ضربه یا خط و خراش برخوردار بوده و در کل نسبت به آسیب پذیری مقاوم تر است.
رُز گلد، یکی از به روز ترین رنگ های طلا در صنعت طلا و جواهر و حد میانه ای از رنگ طلایی و مسی آن است که از آمیخته شدن طلا با مس و نقره به دست می آید. این آلیاژِ پر طرفدار، در مقایسه با طلای زرد و طلای سفید از مقاومت و استحکام بالاتری برخوردار بوده و به نسبت گران تر هم است اما همچنان روز به روز بر محبوبیت آن به ویژه در میان نسل جوان افزوده می شود.
طلاهای رُزگُلد در بازه ای از طیف صورتی تا قرمز قرار دارند؛ با این وصف که هرچه میزان مس به کار رفته در آلیاژ آن بالاتر باشد، رنگ آن به قرمز متمایل تر است و بالعکس هرچه درصد نقره آن بیشتر و مس آن کمتر باشد، رنگ آن ملایم تر و به صورتی نزدیکتر است.
طلای رُز گلد در بین زنان روسی بسیار محبوب است؛ به همین خاطر گاها با اصطلاح طلای روسی نیز از آن نام برده می شود.
چنانچه طلا تنها با فلز مس مخلوط شود و میزان به کاربردن مس در آن ترکیب بیشتر باشد، طلای سرخ به دست می آید.
رنگ های قابل ساخت با طلا، ازآنچه تصور می کنید بسیار متنوع تر هستند .
اگر بخواهیم واضح تر بگوییم، علاوه بر رنگ هایی که تا به اینجا از ترکیبات طلا با فلزات مطرحی چون نقره، مس، روی و نیکل نام برده شد ، رنگهای کمتر شناخته شده ی دیگری نیز از مصنوعات طلا وجود دارد که شاید تا بحال نه تنها جایی ندیده باشید که حتی اسمشان هم به گوشتان نخورده باشد اما به هرحال امکان طراحی و تولید این رنگ های کم کاربرد، برای قشر خاصی که طرفدار رنگ های منحصر به فرد هستند، وجود دارد.
چنانچه طلا با فلزات نقره یا روی (Zinc) آمیخته شود و درصد به کاربردنشان در ترکیب بیشتر باشد، آلیاژ نهایی طلایی سبز رنگ خواهد بود.
از آنجایی که نقره به نسبت، از درصد مات و کدر شدن بالایی برخوردار است، شیدهای سبز موجود در طلاها با گذر زمان به تیرگی می گرایند.
اگر طلا با فلز گالیوم و یا فلز ایندیوم مخلوط شود، ترکیب حاصله، طلایی به رنگ آبی شفاف خواهد بود. که البته این ترکیب اینترمتالیک برخلاف ظاهر بسیار زیبایش، از مقاومت آنچنانی برخوردار نبوده و در مقابل صدمات احتمالی دوام ناچیزی دارد.
ناگفته نماند برای ساخت طلای آبی 18 عیار، از ترکیب نام برده صرفا جهت روکش و یا به صورت آبکاری استفاده می شود.
یکی دیگر از رنگ های نادر اما جذاب طلا، رنگ بنفش یا ارغوانی آن (ویولت) است که از ترکیب طلا با فلز آلومینیوم و با بهره گیری از تجهیزاتی ویژه و تحت شرایطی خاص ساخته و پرداخته می شود.چرا که ذوب و آمیخته کردن طلا و آلومینیوم و ترکیب آنها به صورت آلیاژ نیازمند تخصص و مهارت بسیار بالا و امکانات خاصی از جمله تجهیزات ذوب در خلاء می باشد و به همین خاطر به سخت ترین ترکیب طلا شهره می باشد.
از آنجایی که هر دو فلز آلومینیوم و طلا بسیار نرم و شکننده می باشند، این ترکیب منحصر به فرد در مقایسه با سایر آلیاژهای طلا، از حساسیت و احتمال آسیب پذیری بالاتری برخوردار است و مانند طلای آبی با کوچکترین ضربه خم یا شکسته می شود.
مشکی رنگ عشقه؟ شما چی فکر می کنید؟
از شوخی که بُگذریم، طلای سیاه هم از جمله رنگ های کمیاب برای خاص پسندها به شمار می رود که از چند راه متفاوت قابل تولید است:
روش اول- از ترکیب طلا با فلزاتی مانند کُبالت، کروم، تیتانیوم، آهن یا مس و آن هم تحت شرایطی ویژه مانند حرارت دادن ترکیب .
(جالب است بدانید بالا و پایین آوردن درصد این ناخالصی ها، می تواند سبب پیدایش رنگ های جذابی مانند شکلاتی یا قهوه ای شود )
روش دوم-ایجاد واکنش اکسیداسیون در فلزات تولیدکننده ی آن با بهره گیری از ترکیبات حاوی گوگرد و اکسیژن و افزودن مقدار اندکی رنگ مفرغ (پدیده ی زنگار)
روش سوم- غالبا طلای سیاه محصول عملیات آلیاژسازی نبوده و با استفاده از روکش رادیوم رنگی که روی آلیاژ رایج طلا رنگ مشکی به خود می گیرد، تولید می می شود.
آلیاژ این رنگ شکیل و خاص از ترکیب فلز گران قیمت پالادیوم با طلا تولید می گردد؛ با این وصف که هرچه درصد به کار بردن پالادیوم در ترکیب آن بیشتر یا کمتر شود، رنگ توسی آن نیز تیره یا روشن تر می گردد.
ناگفته نماند گاها برای مقرون به صرفه تمام شدن قیمت زیورآلات توسی، ترکیب فلزات مس،نقره و منگنز را جایگزین پالادیوم می کند.
یکی از زیباترین ترکیب های به روز و بسیار پرطرفدار طلا، آلیاژهای چند رنگی آن است که غالبا 10 و 12 قیراطی بوده و در طراحی و تولید مدل های آن، آلیاژهای زرد، رُزگُلد، صورتی و سبز بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
به طور کلی ساخت همه ی رنگ های مطرح شده در مورد طلا، از طریق پروسه ی آلیاژسازی امکان پذیر نبوده و در کل باید به این نکته اذعان داشت که عملیات تولید آلیاژ برخلاف تصور عوام، بسیار حساس و گاها پیچیده می باشد؛ چرا که متالوژیست ها باید دقت زیادی روی تناسب میزان مورد استفاده قرار دادن هر یک از فلزات ترکیب طلا داشته باشند و از طرف دیگر منتظر نتیجه ی واکنش فلزات بمانند ؛ چنانچه میزان به کار بردن هر یک از فلزات حتی اپسیلونی کم یا زیاد شود، ترکیب به هم ریخته و بیش از حد محکم و یا ترد و شکننده شده که در آن صورت دیگر نمی توان روی ترکیب حاصل، اعمال طرح و مدل کرد.
به همین خاطر رایج ترین روش استفاده از رنگ های نادری که مطرح شد، در اغلب موارد صرفا به حالت روکش و یا لایه ای از آبکاری است که بر روی سطوح طلا کشیده شده و مورد مصرف واقع می شوند که هیچ یک از این رنگ ها دائمی نبوده و به مرور دچار رنگ پریدگی می شوند و باید مرتب روکش آنها تمدید گردد.
در این مقاله تلاش تیم تحقیقاتی ویاناگالریا بر معرفی انواع آلیاژها و به بیان دیگر انواع رنگ های طلا متمرکز بوده و نیز کوشیدیم با اشاره به میزان ماندگاری و نکات مثبت و منفی هر یک از رنگها، شما عزیزان را در جهت انتخاب بهتر و خریدی آگاهانه ی طلا، این فلز باارزش یاری رسانده باشیم.
امیدواریم توانسته باشیم در این مقاله سوالات شما همراهان همیشگی را در مورد رنگ های مختلف طلا پاسخگو بوده باشیم .
دوستدار همیشگی شما
ویاناگالریا
آدرس فروشگاه مرکزی: تهران، بزرگراه شهید ستاری، مجتمع تجاری کورش، طبقه B1، بازار طلا و جواهر، واحد ۳۷
کدپستی: ۱۴۸۵۹۲۴۴۳۴
چه جالب. اصلا نمیدونستم طلا میتونه رنگی هم باشه.
خیلی خوشگلن
بله بسیار زیبا هستند. ممنون از نظر با ارزشتون
وای چه قشنگ ممنون از شما