همه چیز درباره سنگ فیروزه

بیتردید سنگ زیبای فیروزه یکی از پرکاربردترین و پرطرفدارترین سنگهای جواهر بهکاررفته در زیورآلات میباشد که اغبِ ما اطلاعات آنچنانی در موردش نداریم.
به همین خاطر در این شماره از سری مقالات مجلهی اینترنتی ویاناگالریا برآن شدیم تا به تفصیل و به طور جزئی به ارائهی همه چیز درباره سنگ فیروزه بپردازیم.
پس چنانچه قصد انتخاب و خرید طلا و جواهرات حاوی سنگ زینتی فیروزه را داشته و یا تمایل به آگاهی هرچه بیشتر دربارهی این سنگ منحصربه فرد و جذاب را دارید؛ دعوت میکنیم تا پایان این مطلب با ما همراه شوید:
فیروزه چیست؟ (ویژگیهای سنگ فیروزه)
نام سنگ فیروزه، برگرفته از واژهی فرانسوی Turquoise به معنای سنگ ترکی میباشد. فیروزه معرب واژهی پیروزه در زبان فارسی نیز است.
مطابق تعریف علم سنگ شناسی و گوهرشناسی، سنگ فیروزه نوعی فسفات آبدار طبیعی آلومینیوم با درجه سختی حدود 6 است؛ البته بد نیست بدانید علی رغم آن که سختی و استحکام فیروزه نسبتا زیاد است؛ اما به نسبتِ کوارتز نرمتر میباشد.
انواع سنگ فیروزه در طیفی از رنگ سبز و آبی تا زرد کم رنگ قرار می گیرند . به بیان دیگرسنگ فیروزه عموما در رنگهای متمایل به رنگ سبز و رنگهای متمایل به رنگ آبی موجود میباشد؛ رنگ سبز به سبب ِ وجود عناصری از قبیل کروم و آهن و رنگ آبی به دلیل وجود عنصر مس ایجاد میگردد.
گفتنیست هرچه رنگِ فیروزه به طیف آبی نزدیکتر باشد؛ ارزش و بهای قیمتی آن بالاتر خواهد بود. بر همین مبنا سنگ فیروزهی نیشابور که از رنگ آبی آسمانی منحصر به فردی برخوردار است؛ در مقایسه با انواع دیگرِ این سنگ نسبتا گرانقیمتتر میباشد.
از طرف دیگر هر چه سطوح سنگ فیروزه صافتر و اندازهی آن بزرگتر باشد؛ به همان میزان از ارزش و بهای بالاتری برخوردار است.

سنگ فیروزه چگونه به وجود میآید؟
فیروزه از خانوادهی سنگهای آذرین محسوب میشود و در نواحی آتشفشانی یافت میگردد. اگر بخواهیم به چگونگی تشکیل فیروزه بپردازیم؛ سنگ فیروزه در مناطقی که میزان مس موجود در آن نواحی بالا باشد؛ در نتیجهی تاثیر محلولهای سطحی مس دار، روی سنگهای غنی از Al2O3 و غنی از عنصر فسفر به وجود میآید. در مواردی هم دیده شده که در نتیجهی اثرگذاری محلولهای سطحیِ مس دار، روی فسیلهای استخوانی جانوران، سنگ فیروزه تشکیل شده است.
رگههای فیروزه در سطوحی با عمقی کمتر از 20 متر به وجود میآید. سنگ فیروزه در مناطق خشک، بایر و غالبا در رسوبهای مس یافت میگردد.
به بیان دیگر کانیهای غنی از فسفر و Al2O3 به حالتِ آپاتیت درون سنگهای آذرین وجود دارند که در اثر فرآیند دگرگونی گرمایی، با فشار از لابهلای منافذ و شکستها خارج شده و از عمق زمین بیرون میآیند و پس از رسیدن به سطح زمین با محلولهای سطحی مسدار ترکیب گشته و به تدریج و بعد از مراحل لازم، سنگ فیروزه ایجاد میگردد.
در هنگام شکلگیری و به وجود آمدن سنگ فیروزه، در پی ورود کانیها به درون ساختار مولکولی آن، گوناگونی رنگی این سنگ حاصل میشود؛ با این وصف که عناصری از جمله آهن، منگنز، منیزیم، روی، کلسیم و سیلیکون با پیوستن به ساختار مولکولی فیروزه، روی درجه سختی و رنگ آن تاثیر گذاشته و رنگ سنگ فیروزه از آبی تیره تا سبز تیره و سایر طیفهای این دو رنگ تغییر میکند. هر قدر میزان مس موجود در ترکیب تشکیلدهندهی این سنگ بیشتر باشد؛ رنگ فیروزه آبیتر و هر اندازه میزان آهن در آن بیشتر باشد؛ سنگ فیروزه سبزتر خواهد بود.
فیروزه کجاها یافت میشود؟
سنگ فیروزه درقارهی استرالیا، و سرزمینهای نیومکزیکو، ایالات متحده، آریزونا و نیز کشورهای چین، مصر، هندوستان و همچنین در برخی نواحی میهنمان ایران از جمله شهرهای نیشابور، نیگنانِ مشهد، کرمان و باغوی دامغان یافت می شوند.
بد نیست بدانید در سنگ فیروزهی دامغان، رگههایی از طلا وجود دارد و از فیروزهی شهر نیشابور گرانبهاتر و محبوبتر است.
اکتشاف سنگ فیروزه قدمتی طولانی دارد و رنگ و رگههای خارقالعاده و منحصربه فردِ آن، هر علاقهمند به جواهراتی را مجذوب زیباییِ اعجاب انگیز خود میکند.
همچنین جالب است بدانید کشورمان ایران، از شناخته شدهترین و ارزشمندترین سنگ فیروزههای دنیا برخوردار میباشد؛ با این وصف که سنگ فیروزهی کرمان و به ویژه سنگ فیروزهی نیشابورمحبوبیت و شهرت جهانی بسیار بالایی دارند.
انواع سنگ فیروزه
• فیروزه صاف (عجمی) :
به جرات میتوان گفت یکی از پرطرفدارترین انواعِ فیروزه، فیروزه ی عجمی نام دارد که با نمای ظاهری گرد و درشت و رنگ خالص آن یعنی آبیِ سیر، از جمله گرانبهاترین انواعِ فیروزه است که به عنوان سنگ جواهر در تولید زیورآلات مصرف می گردد.
• فیروزه رگه دار (شجری) :
نوعِ دیگرِ فیروزه، فیروزهی رگه دار میباشد که به آن شجری نیز می گویند. این نوع فیروزه که از تجمع چند دانهی فیروزه درونِ یک سنگ حاصل میشود؛ به خاطر مرغوبیت و زیبایی خارقالعادهاش، در سطح جهانی شناخته شده می باشد.
خواص درمانی سنگ فیروزه
• از آن جایی که سنگ زیبای فیروزه به عنوان نمادی برای دوستی و صلح نیز شناخته میشود؛ به همین خاطر جهت تقویت حس خوب، انرژی مثبت و همچنین در راستای تبلیغ همدلی و نوعدوستی استفاده میگردد.
• گفته میشود که همراه داشتن سنگ فیروزه باعث تقویت قوای بینایی چشمها میگردد.
• مصرف مداوم جواهرات حاوی فیروزه، باعث تقویت عملکرد قلب میشود.
• استفاده از سنگ فیروزه، در جهت رفع گرفتگی عروق و اصلاح جریان خون موثر است.
• از دیرباز تا به امروز اعتقاد بر این بوده است که همراه داشتن مداوم سنگ فیروزه فرحبخش و موجب تقویت احساس آرامش بوده و باعث برطرف شدن حالات افسردگی و اندوه در صاحب خود میشود.
• آپاچیها عقیده داشتند که با اضافه کردن سنگ فیروزه به ابزار جنگی و سلاحهای خود، دقت و تمرکز نشانهگیری و احتمال برخورد به هدف افزایش مییابد.
فروشگاه اینترنتی طلای ویاناگالریا، مدلهای متنوعی از زیورآلات طلای دربردارندهی سنگ فیروزه، در طرح و رنگهای جذاب و به روز و متناسب با سطوح متفاوت بودجه، با طراحی اختصاصیِ تیم طراحی خود تولید کرده است که عبارتند از:
• انواع انگشتر از جمله انگشتر دیهیم، شیده، کبریا
• دستبند ساویس
ختم کلام
در این مقاله نیز تیم پژوهشی ویاناگالریا با هدف آشنایی بیشترِ شما عزیزان با سنگهای گرانبها، به ارائهی دانستنیهای جالب و جامع پیرامون سنگ دوست داشتنیِ فیروزه پرداخته و کوشیدیم تا با بیان همه چیز درباره سنگ فیروزه، بار دیگر مخاطبان همواره همراه خود را برای انتخاب و خریدی مطمئن و آگاهانه یاری رسانیم.
چنانچه از نکات دیگری در مورد سنگ زیبای فیروزه اطلاع دارید و نیز به منظور در میان گذاشتن هر گونه سوال، نظر یا طرح موضوع پیشنهادی با ما همراه شوید و در قسمت دیدگاهها برای ما و سایر خوانندگان یادداشت بگذارید.
دوستدار شما ویاناگالریا
نظرات کاربران
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.